Vapaaksi Egyptistä

Jari Vahtera | 17.4.2017 8.40

Vapaaksi orjuudesta!

Kuinka usein olemmekaan niin sidottuja. Voimme ajatella kun elämässäni täyttyy jokin unelma niin se on samalla vapautumista jostakin ahdistavasta ja sitovasta. On kovin helppoa huomata toisen ihmisen orjuuttavat asiat, toinen katsoo liikaa tv:tä,  toinen some koukussa ja jotkut päihteissä. Välttämättä emme kuitenkaan näe omia elämämme orjuuttajia. Uskonnollisuus on monen kristityn pahin orjuuttaja. Selvennän mitä uskonnollisuus tarkoittaa; Se on ulkonaista suorittamista josta puuttuu todellinen sisältö ja mikä pahinta että silloin henkilökohtainen suhde Jeesukseen puuttuu. Uskonnollinen ihminen elää sisällöltään köyhää uskonelämää.

Eräänä sunnuntaina jaoin seurakunnan jumalanpalveluksessa ajatuksia rabbi  Yechiel Eckstein  sydämeltä. Hän otti esille kirjassaan ” Hiljaisia hetkiä Jeesuksen maassa” kuinka Israelin kansa vapautettiin Egyptin ja Faaraon orjuudesta. Orjuudesta oli tullut epäinhimillistä raadantaa. Vaadittiin jotakin sellaista mihin ihmisen voimavarat eivät enään riittäneet. Jumala näki heidän hätänsä ja asetti Mooseksen tehtävään, johtamaan Jumalan kansan vapauteen Egyptin faaraon orjuudesta.

”Minkälaiseen vapauteen? Ei vapauteen joka antaa luvan toimia itsekkäästi, toisia loukaten, vastuuttomasti unohtaen Jumalan sanan totuudet, vaan pois orjuudesta palvelemaan elävää Jumalaa” rabbi,  Yechiel Ecksteinia vapaasti lainatakseni.

Alussa mainitsin, että voimme joskus ajatella että se on vapaus kun toimin oman mieleni mukaan ja kukaan ei määrää minua ja toteutan jonkin suuren unelman. Tämä on varmasti tuttua kaikille teinien vanhemmille ja itse kullekin jo teini-iän ylittäneelle. Oli suuri tarve tehdä sellaisia asioita jotka olivat kiellettyjä ja luulimme niiden olevan merkki vapaudesta. Kuinka usein käykään niin että olemme väärässä ja huomaamme että niin sanotusta vapaudesta tuli orjuuttajamme. Eli kuljimme omaa tietä vankeuteen.

Mikä on sinun Faaraosi, sinun Egyptisi? Olkoon se mikä tahansa, päihteet, some, porno, ylensyönti, liikunta, laiskottelu, pahan puhuminen, mikä tahansa mikä hallitsee sinua niin Jeesus vapauttaa sinut.

Ahdistuksemme eivät poistu väärillä unelmilla ja niiden toteutumisella, väärällä vapaudella, rahalla tai jollakin muulla Jumalan korvikkeella, vaan todellinen vapaus koittaa silloin kun Jeesuksen Jumalan pojan veri puhdistaa ja vapauttaa synnin kahleista. Näin olemme vapaat palvelemaan elävää Jumalaa.

Gal. 5:1 Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.

Siunattua kevättä ja kesän odotusta

pastori Jari